Multiplele utilizari ale mentei de gradina
Menta este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale curative, dar si pentru aroma tonifianta.
Substanta cea mai importanta pe care o contine aceasta planta, cu efect terapeutic, este mentolul, eficace in cazul ametelilor, durerilor intestinale, de stomac.
Potasiul, calciul si vitamina B determina cresterea tonusului muscular si a imunitatii organismului. Infuzia de menta mareste, deopotriva, gradul de concentrare.
Gustul mentei variaza, in functie de tipul de cultura, de la mentolat la acrisor.
Ceaiul de menta este utilizat in medicina naturista pentru proprietatile sale digestive, calmante si decongestionate. Infuzia de menta calmeaza dereglarile digestive cauzate de nervozitatea excesiva si stimuleaza vezica biliara. De asemenea, calmeaza migrenele, durerile de cap si de gat.
In ciuda beneficiilor sale, uleiul de menta contribuie la aparitia unor efecte secundare adverse. Unele dintre cele mai cunoscute efecte negative ale consumului de ceai din menta includ urmatoarele:
Refluxul gastroesofagian: In timp ce o parte din bautorii de ceai de menta se bucura de proprietatile sale relaxante, aceleasi proprietati pot cauza complicatii altor pacienti. Spre exemplu, relaxarea excesiva a muschilor stomacului poate permite acidului din stomac sa urce pe esofag si sa agraveze simptomele refluxului gastroesofagian, o afectiune din ce in ce mai intalnita.
Alergiile: Mentolul este unul dintre cele mai active substante chimice din ceaiul de menta, asa ca oricine este alergic sau are astm ar trebui sa evite produsele care contin menta. In general mentolul ajuta la curatarea sinusurilor si lupta impotriva respiratiei urat mirositoare, dar la unele persoane cauzeaza efecte negative.
Interactiunea cu medicamentele: Uleiul esential din ceaiul de menta poate cauza absorbtia in cantitati mici a medicamentelor, transformandu-le in unele ineficiente, sau o absorbtie exagerata, rezultand o supradoza. Pacientii trebuie sa fie atenti in cazul in care iau vreunul din urmatoarele medicamente: Propranolol, Omeprazol, Diazepam, Diclofenac, Ibuprofen, Piroxicam, Varfarina, Ketoconazole, Carbonat de calciu, Sulfat de magneziu.
Chiar si in cazul persoanelor sanatoase, consumul de prea multa menta poate duce la arsuri, crampe, dureri de cap, arsuri bucale, tremurare, greata si incetinirea ritmului cardiac.
Unde mai poate fi folosita menta?
La dulciuri: daca vrei sa obtii o aroma mai puternica la inghetata, inainte de a o pune la frigider, o poti aroma cu frunze de menta.
La omleta: adauga, la sfarsit, citeva frunze de menta pentru o aroma mai placuta.
La salate: pune citeva frunze in salatele cu ceapa rosie, rosii, patrunjel si sos de lamaie pentru un gust inedit.
In cosmetica, menta este considerata un aliat impotriva cosurilor iar in igiena orala aduce o prospetime de durata.