Cafeaua, aroma diminetilor
Cafeaua ne incanta cu aroma ei in fiecare dimineata si ne ofera energia pentru a face fata intregii zile. De-a lungul timpului, au aparut tot mai multe sortimente de cafea, oferindu-ne posibilitatea de a alege ce ni se potriveste mai bine.
Cafeaua verde (cruda, neprajita) este un scut impotriva cancerului, a diabetului si a cresterii in greutate. Desi nu pare prea gustoasa, are gust de cafea, doar ca aroma este mult mai intensa si isi pastreaza proprietatile terapeutice. Aceasta contine anumite substante care ajuta persoanele care vor sa tina un regim de slabit. Totusi, pentru a functiona, regimul trebuie completat si cu o alimentatie sanatoasa.
Cafeaua alba libaneza este un ceai incolor, inventat in Beirut, din apa de trandafir sau portocal. Dupa preferinte, se adauga zahar si miere. Aceasta poate fi preparata rapid si este foarte gustoasa. Nu contine cofeina, fiind o bautura digestiva si relaxanta, bine de consumat dupa masa.
Cafeaua Black Ivory, in traducere fildes negru, este obtinuta din boabele de cafea inghitite, digerate si eliminate pe cale naturala de catre elefanti. Elefantii sunt tinuti intr-o rezervatie naturala din Thailanda. Acestia mananca boabele de cafea crude, iar enzimele din sistemul lor digestiv descompun proteinele din boabe, cafeaua devenind mai rafinata si putin mai amara.
Se pare ca, prin acest proces, cafeaua capata un gust special, o usoara aroma de ciocolata, nuci si macese. Aceasta aroma se datoreaza faptului ca boabele de cafea sunt digerate odata cu banane, trestie de zahar si alte elemente din dieta vegetariana a elefantilor. Cu toate ca, la momentul actual, este considerata cea mai buna cafea, este foarte rara si greu de gasit.
Stiati ca ….
- Primul magazin cu cafea a fost infiintata in Syria, in Damasc in anul 1530?
- Exista peste 50 de tipuri de cafea? Cei mai multi dintre consumatorii de cafea cunosc doar doua tipuri dintre ele, respectiv arabica si robusta, acestea fiind cele mai comercializate, insa in realitate, exista peste 50 de tipuri de cafea.
- Boabele deschise la culoare contin mai multa cofeina decat cele de culoare inchisa, deoarece cofeina dispare din bobul de cafea cu cat acesta sta mai mult la prajit?
- Cafeaua este o bautura cu zero calorii (nu contine substante nutritive energetice), fiind favorita persoanelor ce vor sa-si mentina silueta?
- Cafeaua are un continut foarte ridicat de fibre, chiar mai mare decat vinul (0.14%) sau sucul de portocale (0.19%), ajutand la o digestie mai buna?
- Consumul de cafea la filtru, nu are nici un efect asupra nivelului de colesterol din sange? Excesul in greutate si stresul, raman principalii vinovati.
- Un arbore de cafea traieste 70 de ani, dar ii ia 5 ani ca sa ajunga la maturitate?
- Florile arborelui de cafea sunt albe, cresc sub forma de ciorchine si emana un miros puternic, asemanator cu cel de iasomie sau de portocal?
- Cafeaua poate fi un bun odorizant pentru frigider: boabele de cafea, macinate sau nu, absorb mirosul neplacut si elimina propria aroma?
- Zatul de cafea indeparteaza insectele suparatoare pe timpul verii?